Traktor nr 4 2010 Visa större

Traktor nr 4 2010

6230721004

Traktor 10-04

Mer detaljer

80,00 kr

Mer information

Innehållsförteckning

6 Månadens bild Synen av ett hölass är för många kopplat till ljuva barndomsminnen. Lägger man till dofterna är tidsresan ett faktum.

8 Fynd i Ätra-land I vår ständigt pågående inventering av svensk traktorkultur var turen kommen till Halland. Dessvärre körde Traktors ihärdiga spejare fast redan i trakterna kring Ätran. Läs om stora och små fynd vid nationalflodens strandbrink.

14 Dimmig örapport Tjockan låg tung över den lilla ön i Vätterns mitt. Plötsligt dök en tapper skara veterantraktorer upp. "Vart är ni på väg? " sporde Traktors korrespondent. "Till Öbergs café", löd svaret.

18 Nyskördat Här presenteras nytt, hört och hänt från det oändligt stora traktorkosmos.

20 Premiär i myllan En oanvänd John Deere växelplog från 1947 som ska premiärplöja 63 år senare är inte vardagsmat. Traktor bevittnade den unika händelsen.

26 Modellsidan Att det är skördetid har inte gått Modellsidans redaktör förbi. Bland annat kan man njuta av en jättelik skördetröska från Fendt, en riktig bamse från Case och en balpress från New Holland.

28 Epan som kom hem Gamla jordbruksmaskiner är som katter, de tycks ha nio liv och kunna överleva det mesta. Läs om hur bröderna Elofsson återbördade en släktklenod i form av en epatraktor till hemmets lugna vrå.

34 Stal showen Maskinexpo är Sveriges största forum för folk i entreprenadbranschen. Men de nya monstermaskinerna får ursäkta: när det bjuds upp till gammeldans är det veteranerna som rockar mest!

36 Den långa resan Som en stilla flottfärd fast på en asfalterad flod och med frun i en följebil med husvagn efter, ja, så kan man kanske beskriva Sven-Inge Larssons 180 mil långa traktorresa.

42 Svart magi Utan den mörka vätskan från jordens inre skulle vi stå oss slätt. Smörjolja är ju ett livsmedel som ingen mekanisk konstruktion kan vara utan. Men vad är det vi häller i våra motorer - egentligen?

44 Pappslöjd på hög nivå Blekingen Lars Hoberg bygger detaljerade modeller av lastbilar, entreprenadmaskiner och traktorer i papp. Ett mångårigt och flitigt slöjdande har resulterat i en unik samling besående av tusentals små konstverk i kartong.

48 Tyckt & tryckt Läsarnas forum. Beröm, ställ kluriga frågor, gnäll eller skäll. Ordet är ditt och det är fritt. Här kan du dessutom få dina tjusiga traktorbilder publicerade!

54 Maskinfest i Nymö Emil Johansson och Peter Hellberg gillar gamla jordbruksredskap så mycket att de varje år arrangerar två Veterandagar för att dela med sig av sin maskinglädje. Folkligt, festligt - och gratis!

56 Vilket lyft I början av 1960-talet kunde den som var sugen på att komplettera sin traktor med en frontlastare välja mellan hela 28 fabrikat! Snacka om mångfald! Läs om ett nytt redskap som på kort tid blev bondens bäste vän.

60 Traktorarkivet Motorhistorikern Peter Haventon plöjer gammal mark och hittar ständigt spännande kuriosa från flydda dar.

62 Glada mitt i Alvaret Ska man vara vitsig kan man säga att Ölands Traktorveteraner är entusiaster på Stort Alvar. Fast när Traktor kom på besök mötte vi en munter skara maskinfolk!

66 Sol på Listaträffen Det är något med Listaträffen i Södermanland. Efter tolv års rallykörning är fortfarande regn lika sällsynt som en ficktjuv i ett nudistläger.

70 Vände på steken Baklastarpionjärerna Kalle Wallberg och Georg Simon utvecklade en revolutionerande maskin som kom att säljas under namnet "Gigantic" och senare som KBK-lastaren.

75 Traktorbörsen Köp-byt-sälj. Gör fynd i Traktors maskinbörs. Dessutom annonserar du helt gratis med bild!

78 Klubbsidan Söker du kontakt med likasinnade? Då är klubbsidan helt rätt forum!

79 Kalendern Inget att göra? Kolla då vår kalender! Det händer alltid spännande saker i traktorsverige.

80 Traktorkrysset Traktor bjuder på ett avkopplande och klurigt korsord. Vässa pennan, gnugga geniknölarna och skicka in din lösning! Fina priser väntar vinnarna!

81 Kåseri Traktors kåsör berättar om när mor Hulda ropade in en risselsläde på en sommarauktion och vilka logistiska problem köpet medförde samt hur den kluriga bondmoran löste desamma.

Andra produkter i samma kategori: