Traktor nr 1 2008 Visa större

Traktor nr 1 2008

6230720801

Traktor 08-01

Mer detaljer

80,00 kr

Mer information

Innehållsförteckning

"Mars månad skall man sig ofta twätta och bada, och är godt att bruka söt drick, som mjöd och annat sådant, men wakta dig wäl för kall drick. "

22 6 8 Traktorerna må ha blivit bättre med åren men broschyrerna från förr slår allt nytt med ja, hästlängder. Månadens bild är en utsökt akvarell, hämtad från omslaget på Volvo T43:s försäljningsbroschyr från 1946.

MÅNADENS BILD ALLGAIER-PORSCHE Novembergrått väder. Träd som fällt sin löv. Våtblanka stenmurar. Småland visar en dyster sida den här dagen. Men vänta, är det inte stånket från en liten encylindrig diesel som hörs i fjärran? Jomen. Det är Fritz Schaefer utanför Torsås som rastar sin tyskbyggda Allgaier A111 inför Traktors hembesök.

TYSK FOLKTRAKTOR 14 Hitler pekade med hela handen på Ferdinand Porsche och beordrade att en folktraktor skulle tas fram - aber schnell! Ett krig kom emellan men när krutröken skingrats fick Allgaier licens att producera Porsches konstruktion.

18 NYSKÖRDAT 18 22 8 Här hittar du nytt, hört och hänt i traktorkosmos.

SNÖMANNEN Richard Öhman från Helegumsbyn är bara 22 år men redan en fullfjädrad maskinnostalgiker. Tidningen Traktors namn uttalade han innan han sa "mamma" och sedan sju år har han ett veteranmaskinsmuseum. Vi hälsade på honom en vinterdag och fick se hur snödrivorna var chanslösa när hans Sandviken SL 35 och International BTD 6 bussades på drivorna. Som grädde på snömoset fick vi dessutom se skotaren SMV Drivax i full action.

SAMLAREN 28Lycka är en traktor. Hur glad är då en kille med ett eget traktormuseum plus några lador därtill, alla fyllda med traktorer och lantbruksmaskiner? Häng med på hemma-hos-reportage hos en sorgfri skåning som fått ett kulturpris för sina insatser i lantbrukshistoriens tjänst.

28 TRAKTORSPANING 34 Traktors lika outtröttliga som skarpögda spaningspatrull har varit ute och kollat in några kända häckningsplatser i trakterna kring Söderköping. Med traktorkalendern i ena näven och kameran i den andra har märkeliga fynd dokumenterats. Eller vad sägs om en medfaren Blondin i ett dike, en prima klyvmaskin av fabrikat All-Ved eller en överviktig krongrålle som avvikit från sin post?

TYCK & TRYCKT 38Läsarnas eget forum. Beröm, ställ kluriga frågor, gnäll eller skäll! Ordet är ditt och det är fritt. Här kan du dessutom få dina tjusiga traktorbilder publicerade och har du lyckats bra kan de bli belönade!

ETT LIV MED TRAKTOR 42Gunnar Söderäng har arbetat med traktorer på olika sätt i hela sitt liv. Vi lyssnar till historier, bläddrar i album, kollar in diabilder och sörplar kaffe i riskabelt stora mängder.

46 VOLVO T43 34 46Säg Volvo T 43 till kokerskan Ann Gustavsson och kalopsgrytan riskerar att koka torr! Anns vackert patinerade traktor med Hesselman-motor från 1948 är nämligen hennes ögonsten - ja, en av dem, vill säga. När den förs på tal glömmer Ann lätt både tid och rum!

HESSELMAN-MOTORN 51Jonas Hesselman var en mycket begåvad ingenjör, men - nu måste sanningen fram - hans lågkomprimerade brännoljemotor blev en flopp. Modernare dieselmotorer förpassade snart den inte helt krångelfria konstruktionen till maskinhistoriens avdelning för teknisk kuriosa.

FÄLTÖVNING 54Plöjning är en svår konstform ämnad endast män med hår på bröst och kvinnor med mod i barm. Fel. Med lite träning, en redig plog och ett par hektar åker kan vem som helst bli en jordvändarvirtuos. Traktor reder ut begreppen 54 66 51 för dig som ännu aldrig satt en bill i jord. Vi berättar allt om rygg, tiltor, tegplöjning samt hur en vältrimmad plogkropp bör se ut.

62 66 ANTIKRUNDAN Traktor plöjer gammal mark och i fårorna hittar vi kuriosa från flydda dar. Nostalgiskt, festligt, folkligt!

BULLBAK Grålleklubben i Västmanlands län gillar bullar men nöjer sig inte med färdigbakat eller ens att köpa mjöl och sedan baka sina vetedelikatesser själva. Nej, man plöjer en åker, harvar, sår, skördar, tröskar och maler för att på så sätt få fram mjöl till sina älskade Grålle-bullar! Bonusmaterial: Recpetet på Anna-Lisas GrålleTEAkakor!

OLLE OCH NUFFERN 70Olle Persson från Lombheden, utanför Överkalix, har ett stabilt förhållande till sin Nuffield 4DM från 1951. I hela 55 år har paret camperat ihop utan 82 att så mycket som ett kullager skurit. Det kallar vi verklig vänskap!

74 78 TRAKTORBÖRSEN Annonser för dig som vill göra fynd. Traktorbörsen är ett forum för entusiaster som vill sälja, köpa eller byta lantbruksmaskiner av alla de slag.

KLUBB/KALENDERSIDOR Vill du åka på traktorträff i sommar? Under den här rubriken får du tips om plats och tid för träffar. Vi har också sammanställt information om ett antal traktorklubbar.

82Somliga tror att den gröna vintern har med globala klimatförändringar att göra. Vår traktorkåsör har en annan teori. Han misstänker att det är en ökad försäljning av snöslungor som ligger bakom. Läs funderingarna från en välutrustad traktorentusiast som skulle ge vad som helst för ett rejält yrväder!

BONDFÖRNUFTIGT

Andra produkter i samma kategori: