Traktor nr 3 2009 Visa större

Traktor nr 3 2009

6230720903

Traktor 09-03

Mer detaljer

80,00 kr

Mer information

Innehållsförteckning

MÅNADENS BILD 6 8 Skira daggdroppar på spindelnät i motljus är mums för vilken fotograf som helst. Sitter sedan nätet på en ratten till en John Deere är lyckan fullkomlig för en knäppskalle med smak för gamla traktorer.

UNIK NORSK FERGUSON 4X4 Irländaren Ferguson lät aldrig bygga någon fyrhjulsdriven version av Grålle i sin fabrik i England. Ändå existerar det en sådan. Traktor reste till Norge för att beskåda underverket med 4WD-kit från Italien och som inhandlats i Frankrike.

14 16 NYSKÖRDAT Här hittar du nytt, hört och hänt i det oändligt stora traktorkosmos.

ETTRIGA ARBETSMYROR En riktig jordfräs måste hållas i strama tyglar för att inte löpa amok. I rätt händer kan de dock göra underverk i jord och mylla. Samlaren Torsten Nilsson visar hur en startrem ska dras.

16 22 22 24 28 48 PLÖJFEST I LÅXBO I höstas tog ett glatt gäng sig an myllan i Låxbo med plog och gammeltraktor. Även en fin epatraktor dök upp. Många raka fåror blev det innan dag var kväll. Att plöja är livet.

ETT RIKT JORDBRUKSLIV Traktor hälsar på Lennart Jansson som har varit bonde hela sitt liv. Vilken maskinteknisk utveckling han har upplevt!

MODELLSIDAN Den här gången går Modellsidan i grönt. Njut av John Deere, Claas, Lanz och Deutz i miniatyr. Men värst är nog en tandembyggd Fordson i Doe-version, skala 1:16. Fast den är ju förstås blå … 30 SPANING ROSLAGEN Tropikhatt - OK. Fältkikare - OK. Kompass - OK. Traktorkalendern, alla 10 banden - OK. Vad är det här? Jo, checklistan för Traktors spanare innan de mitt i julihettan sökte sig ut i Stockholms skärgård på jakt efter Roslagens vackraste traktor förstås!

40 FORD PÅ TURNÉ 36Sommaren 1948 bjöd Ford Motor Company på en maffig traktorshow som turnerade genom hela Sverige. Det var smattrande flaggor. Det var Fordson i långa rader. Det var poplinrockar och galanta damer. Det var fest! Och så åt man Fordson-tårta så att kavajknapparna for som bösskott genom luften. Häng med på en härliga åktur i Peter Haventons fantastiska tidsmaskin!

40INGET SLÅR NUFFIELD Lennart Westdahl i Vinslöv gillar alla gamla traktorer. Måste han peka ut en favorit är det dock brittiska Nuffield som gäller! Men vad är en 10-50 egentligen? Svaret finns på sidan 40.

44 48 TYCKT & TRYCKT 64 Läsarnas eget forum. Beröm, ställ kluriga frågor, gnäll eller skäll! Ordet är ditt och det är fritt. Här kan du dessutom få dina tjusiga traktorbilder publicerade! Den bästa utses till ”Månadens traktorknäpp” och får ett finfint pris.

STÖKIGA SOMMARGÄSTER Ett gäng svalor har fattat tycke för Runes maskinhall. Eftersom flyttfåglarna har en ovana att släppa ifrån sig frätande avfall i tid och otid måste klenoderna på fyra hjul ut i det fria. Och nej, att lösa problemet med en handfull Gyttorps röda är inget alternativ. Det sätter såväl husfrid som samvete stopp för.

52 TRAKTORARKIVET Traktor plöjer gammal mark och hittar kuriosa från flydda dar. Visste ni exempelvis att världens fulaste traktor tillverkades i Tyskland och hette Eicher Wotan II?

1875 års Bondepraktika om månaden junil Uti denna månad ska~~ man wakta sig för mycken sömn, och om morgonen bruka ~aktuka med ättika och friskt kä~~watten, och må man äta ruteb~ad förty de äro icke skad~ige. Men wakta dig för ost och swinf~äsk, och för a~~t det som stekt är.

54 36 68 FORDSON STORY Ford och Fordson finns inte längre men en gång var märket en gigant i traktorvärlden. Vår maskinarkeolog Mats Andreasson har grävt djupt för att hitta rotsystemets allra finaste trådar. Läs storyn om den alltid lika energiske Henry Ford och hans dröm om att skapa en traktor för folket.

64 68 TRAKTORER I FICKFORMAT Att samla trädgårdstraktorer är en fluga i USA men även i Sverige börjar de små charmiga maskinerna vinna mark. Tord Karlsson är en varm anhängare av traktorer i storlek medium. Kul att samla och kul att använda när gräset ska klippas.

KLASSIKER I ESSEN Techno Classica är en jättestor mässa för gamla fordon av alla de slag som varje år arrangeras i tyska Essen. Traktor tittade in och fann en välmatad avdelning även för oss som gillar maskiner med stora hjul bak och små fram.

70 80 BARA FORD PÅ DENNA GÅRD De senaste 70 åren har traktorer av märket Ford eller Fordson gjort tunggörat på Johanssons släktgård i dalsländska Gesäter. Traktor hälsade på hos en blåögd entusiast!

TRAKTORKRYSSET Svenskt traktormärke. Två bokstäver. Första B ... Hm, knepigt … Gnugga geniknölarna, fyll i de rätta svaren och skicka in din lösning! Fina priser väntar vinnarna!

KÅSERI Traktorkrysset 81 Stora hölass, branta backar och en baktung traktor är ingen lyckad kombination för god framkomlighet. Men vår alltid lika piggögde vän Glesbygds-Arvid vet så klart hur sådana problem löses på bästa sätt.

Andra produkter i samma kategori: