Traktor nr 5 2009 Visa större

Traktor nr 5 2009

6230720905

Traktor 09-05

Mer detaljer

80,00 kr

Mer information

Innehållsförteckning

6 Månadens bild Höstens glödande färger får oss att glömma att den kalla och mörka årstiden är i antågande. Finns det en traktor med i bilden är lyckan fullständig.

8 Prinsessglans i Skänninge När svenska flaggans dag firades i Skänninge var torget fullt av traktorer, smattrande fanor och glada människor. Även en äkta kronprinsessa fanns på plats. Läs sagan om en festlig dag på östgötaslätten som sent ska glömmas.

14 Nyskördat Här presenteras nytt, hört och hänt från det oändligt stora traktorkosmos. En skotare som drivs med elhybridteknik är sista skriket inom skogsbruket.

16 Skogens konung Ford TEG 7000 är en slitvarg som vägrar ge upp. I norrländska Bodträskfors rullar ett exemplar som får ta vid där de moderna monstren går bet. Möt radarparet Bernt Johansson och Lennart Lind som hugger såväl mun som fur och gran med samma goda humör.

22 Modellsidan Det är skördetid även i den lilla världen! Den här gången bjuder vi bland annat på två läckra skördetröskor: T 670i Hillmaster - en grön värsting från John Deere i skala 1:16 - samt finska Sampo 3065.

24 Spaning i Mellansverige Varför kallas Mälardalen Mellansverige när landets mittpunkt ligger betydligt längre norrut? Det undrade våra spanare när de begav sig till Hälsingland för att inventera veterantraktorbeståndet i trakterna kring Sveriges mitt.

30 När dieseln tog över Dieseltraktorn uppfanns redan på 1800-talet men slog inte igenom förrän efter andra världskrigets slut. Numera är dieseldrift en självklarhet. Vi berättar om hur den effektiva förbränningsmotorn tog traktorvärlden med storm.

38 Käck tjeck Tre risiga skogsvrak och tre hela år gick det åt för Bo Andersson från Långnäs att bygga en enda Zetor 25K. För att kunna renovera motorn tillverkade den händige norrlänningen till och med egna verktyg! Men så blev resultatet också därefter.

50 Konsert för 12 traktorer Kompositören Sven-Åke Johansson väcktes av traktorer varje morgon sommaren 1996. Som en hämnd skrev han ett konsertstycke för jordbruksdragare. Nu har det uppfört på Orust inför en stor - och kanske lite förvånad - publik.

1875 års Bondepraktika om månaden oktoberl Nu ska~~ man p~öja och rågen så, Med nytt win man faten fy~~a må, Nu månd kö~den ti~~ oss skrida, En warm kake~ugan kan jag wä~ ~ida.

52 Flugan flygfoto På 1950 talet flygfotograferades var och varannan svensk gård. Sedan åkte försäljare i stiliga pilotuniformer runt och försökte sälja tavlorna. Nu har bildskatten räddats och bilderna kan ses på nätet.

54 Internationell gäst I Norrköping tillverkade AB International Harvester mängder av jordbruksmaskiner under åren 1905-1969. Från arkivets gömmor har Peter Haventon vaskat fram några guldkorn.

62 Laddad för pulling Nisse Berggrens Massey Ferguson Super 90 låter inte som en Super 90 ska - den visslar! Det är en högvarvig avgaskompressor som inte bara ger mer kraft utan också gör motorsången extra tonskön.

66 Maskinhistoria i ny bok ”Från stall till maskinhall” är en ny bok som berättar jordbrukets maskinhistoria under 100 år. Traktor har mött författaren till ett unikt och spännande verk.

68 Värmländsk vårvisning Vårkvällen var ljummen, ljuset långt och traktorerna många. Upplev en härlig afton i sällskap värmlänningen Anders Stigsson och hans maskinsamling.

73 Traktorbörsen Köp-byt-sälj. Gör fynd i Traktors maskinbörs. Dessutom annonserar du helt gratis med bild!

78 Klubbsidan Söker du kontakt med likasinnade? Då är klubbsidan helt rätt forum!

Traktorkrysset 79 Kalender Inget att göra? Kolla då vår kalender! Det händer alltid spännande saker i Traktorsverige.

80 Traktorkrysset Traktor bjuder på ett avkopplande och klurigt korsord. Vässa pennan, gnugga geniknölarna, fyll i de rätta svaren och skicka in din lösning! Fina priser väntar vinnarna!

81 Kåseri Den gången minns klurgubben Glesbygds-Arivd när ynglingen Herbert tjänstgjorde som motvikt på en spadrullharv. En teg med torr utdikad myrmark skulle harvas. Snacka om svartjobb.

Andra produkter i samma kategori: